• 🕯Sviatok všetkých svätých🕯

          • Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých sme si aj tento rok pripomenuli s deťmi na cintoríne. Pani učiteľky vysvetlili deťom koho si počas týchto sviatkov pripomíname. Zapálili sme sviečky, položili kvety k pomníku vojaka a spoločne sme sa pomodlili za pokoj duší.

          • 🎃Tekvičkový deň 🎃

          • Blíži sa koniec októbra a s ním aj sviatok strašidiel, ktorý sme deťom z MŠ, žiakom prvého a druhého ročníka pripomenuli vyrezávaním tekvíc. Fantázii sa medze nekládli a tak vznikli krásne tekvicové strašidlá, ktoré nám zdobia náš školský dvor.

             

          • 🍎Deň jablka🍏

          • 1.10. oslavujeme "Deň jablka". My sme si však so škôlkármi a žiakmi prvého a druhého ročníka tento sviatok pripomenuli už v piatok 20.10.  Žiaci prvého a druhého ročníka pripravili dramatizáciu rozprávky " O jabĺčku". Spoločne sme si o jabĺčku zaspievali a zahlasovali o najkrajšie jabĺčko. Gratulujeme Jankovi k 1. miestu, k 2. miestu Sofinke a k 3. miestu Vilkovi. Mali sme pripravené tri akrivity, pri ktorých sa všetky deti vystriedali. Maľovali a vystrihovali jabĺčka, z ktorých sme vytvorili jabĺčkovú reťaz a vyzdobili chodbu materskej školy. Vyrábali knihu o jablku a piekli jablkový koláč, ktorý všetkým chutil.

          • 🥣Medzinárodný deň kaše🥣

          • 10.10.  sa na našej škole žiaci oboznámili so Svetovým dňom kaše prostredníctvom organizácie Marys meals. Zistili aké je jedlo veľmi dôležité a ako si ho treba vážiť, a nie len to. V ukážkach videií sa dozvedeli o  chudobných krajinách, kde deti nemajú čo jesť a jediné čo ich dostane do školy je jedlo, ktoré im v škole navaria. Naši žiaci si mohli takéto jedlo uvariť - kukuričnú kašu, ktorá im veľmi nechutila. Prváci a druháci kreslili Massin život a svoj. Prvé tri kresby boli ocenené darčekmi. Tretiaci a štvrtáci sa zúčastnili kvízu. Na prvom miestne skončili s rovnakým počtom bodov až štyria žiaci. Srdečne im gratulujeme. 

          • 🥛🐮Deň mlieka🐮🥛

          • 4.10. sme si pripomenuli "Deň mlieka".

            Žiaci prvého a druhého ročníka spolu s deťmi zo škôlky vytvorili krásne plagáty s mliečnymi výrobkami. Spoločne sme si zahrali rôzne hry, prečítali rozprávku, porozprávali sa o mliečnych výrobkoch z mlieka a vyskúšali aj dojenie. Za usilovnosť ich čakala mliečna odmena v podobe jogurtového nápoja. Nechýbal smiech, zábava a kopec radosti v tento krásny deň.

          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Po prázdninách sme sa opäť stretli na školskom dvore. Privítali sme všetkých žiakov a najmä nových prváčikov. Spoločne sme odštartovali ďalší školský rok, ktorý bude plný zaujímavých aktivít a zážitkov.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • 30.06.2023 nám opäť zazvonil náš maličký zvonček a školskému roku je koniec. Zakončili sme ho spoločným stretnutím na školskom dvore s deťmi, rodičmi, celým školským kolektívom. Aj pán starosta a zamestnanci obecného úradu nám popriali krásne a pokojné prázdniny. Lúčili sme sa s našimi veľkými štvrtákmi, ktorým sme popriali veľa úspechov v novej škole. Svoj odchod spečatili podpisom v pamätnej knihe obecného úradu. Rozlúčili sme sa aj s pánom farárom Petrom, pracovníčkami obecného úradu, Jankou a Ivetkou. Prváčikovia mali svoj prvý rok úspešne za sebou. Popriali sme si krásne leto plné zážitkov, dovoleniek a oddychu. Hurá, prázdniny sú tu!

          • MDD na ihrisku

          • Medzinárodný deň detí sme oslávili aj v nedeľu. V spolupráci s obecným úradom sme si pre deti spoločne pripravili rôzne súťažné disciplíny, kde nechýbali šport, hra, pozornosť, pamäť, zábava. Každé zúčastnené dieťa bolo odmenené vecnými cenami a občerstvením. Nechýbal ani nafukovací hrad a hasičské auto. Deti sa skvele zabavili, zasúťažili a nazbierali kopec spomienok na toto prekrásne popoludnie.

          • Výlet Dudince

          • Pri príležitosti sviatku všetkých detí MDD 1.6. sme sa s našou školou rozhodli osláviť tento pekný sviatok v neďalekom kúpeľnom mestečku Dudince. Do Dudiniec sme sa presunuli autobusom a naša vychádzka mohla začať. Prešli sme sa po krásnej pešej zóne "Slnečná lúka" do parku, kde sme si zašportovali na cvičiacich strojoch. Cestu späť sme sa osviežili zmrzlinou a sladkými dobrotami. Naša cesta pokračovala späť do Hontianskych Tesár na obecný úrad, kde nám pani terénne pracovníčky Ivetka a Janka porozprávali na čo slúži čarovná skrinka vedľa altánku. Nakoniec si každé dieťa z tejto skrinky mohlo vybrať hračku aká sa mu páči. Pekne sme sa poďakovali, rozlúčili a vrátili späť do našej školy, kde nás už čakali pani kuchárky s ďalším prekvapením po dobrom obede.

          • Naše obrázky v detských časopisoch Včielka, Adamko, Vrabček

          • Naši šikovní žiaci Rebeka, Ivko, Sonička a Jakubko vyrobili krásne jarné obrázky. Spolu s pani asistentkou Jankou ich poslali do našich obľúbených časopisov, kde nám ich redakcia uverejnila. Ivan bol aj odmenený krásnou knihou.

            Ivkova knižná odmena od Adamka. Skúsil čítať aj pred celou triedou a išlo mu to výborne.

          • Máj, máj máj zelený ....

          • Máj (iné názvy: mája, hájhájik) je pôvodne mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový, ktorý mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi alebo malými bábkami.

            Neskôr pôvodný význam májov upadol do zabudnutia, ale zvyk stavať máje existuje v mnohých krajinách dodnes. Na Slovensku napríklad máje stavajú ako okresané a ovenčené stromy mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je  dievka súca na vydaj. Niekde  sa stavia len jeden ústredný máj pre obec a pre celé mesto. Väčšinou ide o celý strom, ktorý je zbavený vetiev a kôry; iba horná časť sa ponecháva s vetvami.

            2. mája 2023 sme túto tradíciu obnovili a postavili si máj aj pri našej ZŠ s MŠ. Detičky a žiaci pripravili  májový  program poprepletaný riekankami, piesňami a tancom.

          • Vesmír očami detí

          • Okresné kolo - výrvarnú súťaž vyhrali naši šikovní škôlkári. 1. miesto Damiánko, 2. miesto Janko a 3. miesto Nelka. Srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s nimi.

          • Naši budúci prváci

          • V pondelok 17.apríla 2023 sa do našej školy prišli zapísať predškoláci - budúci prváci.

            V septembri už budeš žiačik,

            žiadny škôlkar, no prváčik.

            Už sa spolu poznáme, 

                                                v septembri Ťa čakáme.                                     

                                                                                  

          • Morena

          • Tohoročná zima sa veru neniesla v znamení mrazu a snehových vločiek, ale i tak sa každý rok nevieme dočkať jarného vánku a teplejších lúčov.

            Tradície a zvyky starých Slovanov sa zachovali ústnym podaním. Ako všade na svete, aj starí Slovania si nevedeli vysvetliť isté zákonitosti a preto si stvorili Bohov. Sledovali prírodné úkazy, zmeny počasia, striedanie období a z týchto  pozorovaní si vytvorili rôzne slávnosti a obradné rituály. Jedným z takýchto obradných rituálov bolo aj vynášanie Moreny. Podľa povery sa vynesením Moreny ako symbolu zimy mala magicky privolať jar, teplo, ktoré víťazi nad chladom a zimou.

            Vynášanie Moreny symbolizuje vyháňanie zimy a praktizuje sa vždy dva týždne pred Veľkou nocou. V ľudovej tradícii sa táto nedeľa volá „Smrtná“ alebo „Čierna nedeľa“. Z rozprávania našich predkov vieme, že sa všetci tešili, lebo symbolizovala už koniec zimy a po nej príchod jari.

            Spoločným úsilím  sme si Morenu vyrobili, obliekli do kroja a v pondelok sa s ňou vyberiem  k nášmu potoku, kde  jej naposledy zaspievame a hodíme ju do vody.

             

            Pracovný postup zostrojenia Moreny:

            Najprv sme si pripravili drevenú kostru spojením dvoch palíc. Zo slamy sme urobili tvar hlavy a telo figuríny. Na to všetko sme navliekli ľahké plátno a nakoniec sme jej  obliekli kroj. 

          • ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA

          • Riaditeľstvo Základenej školy s materskou školou Hontianske Tesáre pozýva budúcich prváčikov a ich rodičov na

            ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA, dňa 17. apríla 2023 o 14.00 hod. v budove ZŠ.

            Už teraz sa na Vás tešíme !!

             

          • Hudobno výchovný koncert

          • Dňa 22. februára 2023 nás navštívilo O.Z. Prastrom, ktoré sa zaoberá históriou, dobovou kultúrou a stredovekou hudbou. V rámci tejto tematiky sme mali hudobno-vzdelávacie predstavenie, ktoré bolo veľmi vhodne pripravené  pre našich žiakov aj škôlkárov.

            Keďže sa v tejto oblasti odborne venujú už dlhoročne, tak aj vďaka ich pedagogickým skúsenostiam sme sa preniesli  spolu s  kultúrou a hudbou do čias kráľov, kedy sa  takáto hudba hrávala na hradoch a zámkoch. 

            V hodinovom vstupe predstavili množstvo dobových hudobných nástrojov, s ktorými sa žiaci bežne nemajú možnosť stretnúť ani v médiách, ako napríklad lutna, cistra, šalmaj, ninera, kaval, viacero druhov stredovekých gájd a dobových perkusií a žiaci mali  tak možnosť počuť piesne staré tisíc rokov.